Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen: samen werken aan toekomstbestendig drinkwater

Om in 2030 over voldoende drinkwater te beschikken, moeten met name vergunningstrajecten worden versneld en nieuwe waterwinlocaties worden aangewezen. Dat zijn twee van de aanbevelingen uit het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen, opgesteld door provincies, drinkwaterbedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het plan roept op tot samenwerking op alle niveaus om een toekomst met voldoende schoon drinkwater te garanderen.

Volg de laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina.

Dreigend tekort aan drinkwater in 2030

Zonder extra maatregelen kan Nederland in 2030 te maken krijgen met een tekort van meer dan 100 miljoen m³ drinkwater. Het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 is ontwikkeld om beleidsmakers, bestuurders en betrokken instanties te ondersteunen bij het veiligstellen van drinkwater voor de toekomst. Het actieprogramma biedt zowel regionale als landelijke oplossingen en benadrukt dat samenwerking op alle bestuursniveaus cruciaal is om deze uitdaging aan te pakken.

Druk op drinkwatervoorziening neemt toe

De druk op onze drinkwatervoorziening blijft toenemen door bevolkingsgroei, meer woningen, economische ontwikkeling en klimaatverandering. Tegelijkertijd worden drinkwaterbronnen bedreigd door vervuiling en verzilting. In 2023 waarschuwde het RIVM al dat waterbedrijven hun productiecapaciteit aanzienlijk moeten vergroten om aan de toekomstige vraag te voldoen. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van gemeenten, provincies en landelijke instanties.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Wat staat er in het actieprogramma?

Het actieprogramma bestaat uit regionale plannen voor veertien regio’s die inspelen op regionale  knelpunten. Denk dan met name aan vergunningstrajecten, maar ook aan klimaatverandering en verzilting. Daarnaast zijn er landelijke afspraken gemaakt om samenwerking te versterken, kennisuitwisseling te faciliteren en obstakels weg te nemen.

De landelijke afspraken bevatten zes concrete acties om de beschikbaarheid van drinkwater te waarborgen:

  1. Versnellen van vergunningprocedures voor drinkwaterprojecten.
  2. Aanwijzen en beschermen van nieuwe waterwinlocaties.
  3. Verbeteren van de bescherming van bestaande bronnen tegen vervuiling.
  4. Stimuleren van innovatie en duurzame waterzuiveringstechnologieën.
  5. Bevorderen van bewustwording en waterbesparing bij gebruikers.
  6. Faciliteren van samenwerking en kennisdeling tussen alle betrokken partijen.

Uitvoering door landelijke regietafel

De uitvoering wordt gemonitord door een landelijke regietafel, waarin IPO, Vewin en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samenwerken. Deze regietafel faciliteert het bestuurlijke gesprek over de voortgang van de acties, met een focus op de regionale actieplannen. Jaarlijks wordt de voortgang van het Actieprogramma gerapporteerd aan het BO Water, als onderdeel van de voortgangsbewaking rondom de IenU-agenda. Zo wordt gewaarborgd dat de doelen van het programma op tijd worden gerealiseerd.

Op regionaal niveau werken provincies, waterschappen, gemeenten en drinkwaterbedrijven samen om de maatregelen uit te voeren. Denk hierbij aan het aanwijzen van nieuwe zoekgebieden voor drinkwaterwinning en het verbeteren van de distributie van water tussen regio’s.

Opdracht voor gemeenten, provincies en anderen

Het actieprogramma vraagt om actieve betrokkenheid van gemeenten, provincies en andere organisaties. Van beleidsmakers wordt verwacht dat zij het programma integreren in lokale en regionale plannen. Daarnaast is samenwerking met waterbeheerders, kennisinstituten en bedrijven nodig om draagvlak te creëren en maatregelen goed te implementeren.

Kennisdeling als succesfactor

Om regio’s te ondersteunen, wordt gewerkt met een centrale kennisbank waarin resultaten van pilots en praktijkvoorbeelden worden gedeeld. Dit voorkomt dat elke regio zelf het wiel moet uitvinden en zorgt voor een uniforme aanpak.

Watertransitie Winningen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *