Alles over E. coli (poepbacterie) en drinkwater

17 september 2021

E. coli, of in de volksmond poepbacterie, komt normaal niet in het kraanwater voor. Toch duikt de bacterie er soms in op. Wie ermee besmet raakt, kan ziek worden. Drinkwaterbedrijven adviseren besmet drinkwater drie minuten te koken.

Volg de laatste ontwikkelingen via onze LinkedIn pagina.

Wat is E. coli, ofwel poepbacterie?

De E. colibacterie, voluit Escheriachia coli, is een bacterie die in de darmen van mensen en warmbloedige dieren voorkomt. De bacterie helpt bij het verteren van ons voedsel en beschermt ons tegen andere schadelijke bacteriën. Er bestaan honderden varianten van de bacterie. Volgens het Voedingscentrum zijn de meeste soorten niet schadelijk voor de mens, maar sommige typen kunnen voedselinfectie veroorzaken. Bijvoorbeeld EHEC en STEC. Veruit de meest besmettingen met E. coli zijn het gevolg van besmet voedsel.

Wat gebeurt er als je deze bacterie binnenkrijgt?

Volgens het RIVM maakt E. coli je niet altijd ziek. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dit meestal na 3 tot 4 dagen na de besmetting. Je kunt last krijgen van:

  • diarree
  • buikpijn
  • misselijkheid
  • overgeven

De klachten duren zo’n 2 tot 9 dagen. Zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand lopen meer risico op klachten. Bij diarree hebben jonge kinderen en ouderen meer kans op ernstigere klachten door uitdroging.

Hoe komt E.coli soms in ons drinkwater?

Drinkwaterbedrijven zuiveren ziekmakende organismen zoals E. coli uit het drinkwater. Daarom komen deze normaal gesproken niet voor in het kraanwater. Bij werkzaamheden gelden werk- en bemonsteringsprotocollen die ervoor zorgen dat het water altijd goed is. Toch kan E. coli per ongeluk in het drinkwater terechtkomen.

Een incidentele verontreiniging van het drinkwater met deze bacterie is bijna altijd het gevolg van werkzaamheden aan het leidingnet (niet-hygiënisch werken) of een leidingbreuk. Ook is een onopgemerkte lekkage van een reinwaterkelder mogelijk. Een reinwaterkelder is een reservoir dat wordt gebruikt om bij piekverbruik voldoende drinkwater te hebben. Het drinkwaterbedrijf grijpt dan onmiddellijk in.

Wanneer weet je of E. coli in het drinkwater zit?

De poepbacterie kun je niet zien of ruiken. Je weet dus alleen of er E. coli in het drinkwater zit als je hiervan een melding krijgt. Bij het aantreffen van de bacterie in drinkwater worden de desbetreffende bewoners geïnformeerd en geldt een kookadvies. Bij hele grote besmettingen sturen drinkwaterbedrijven een NL-Alert. Dat is een bericht dat de overheid naar je telefoon stuurt om je te waarschuwen bij levens- of gezondheidsbedreigende situaties. Dit komt in de praktijk vrijwel nooit voor.

Wat kunnen mensen doen als er E.coli in het drinkwater zit?

  • Het advies is om het kraanwater drie minuten te koken. Het beste is om hiervoor een pan op het fornuis te gebruiken.
  • Een koffiezetapparaat of een waterkoker werken niet goed om de bacterie uit het drinkwater te halen, omdat deze apparaten het water vaak niet drie minuten lang koken.
  • Water uit een kokend waterkraan, zoals een Quooker, wordt langer dan 3 minuten op temperatuur gehouden. Dit water hoeft niet extra te koken.
  • Wie het drinkwater niet kan koken, kan als alternatief flessenwater kopen uit de supermarkt.
  • Het besmette water kun je gewoon gebruiken voor het toilet of de douche. Wel is het dan belangrijk dat je tijdens het douchen geen water doorslikt.
  • Heb je huisdieren? Ook voor hen is het verstandig het water te koken.                                    

Wat doen drinkwaterbedrijven tegen deze bacterie?

Drinkwaterbedrijven zuiveren het drinkwater zodat er geen E. coli in zit. In het leidingnet worden alle werkzaamheden uitgevoerd dat het risico op besmetting vrijwel nul is.  Daarnaast controleren de waterbedrijven dagelijks op honderden plekken de kwaliteit van ons kraanwater.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties

3
  • Anoniem
    Barbara Mulik
    are there any official recommendations, such as water quality authorities, local authorities and water suppliers, should be followed when E. coli bacteria are found in water in numbers or more ??
    Beantwoorden
  • Anoniem
    Eline
    Als je met besmet water douched word je dan wel schoon?
    Beantwoorden