Chloor in kraanwater, hoe zit het echt?
19 juli 2021In het buitenland komt het nog voor: chloor in kraanwater. In Nederland is dat niet nodig, dankzij ons goede leidingnetwerk. Daarmee zijn we een uitzondering in de wereld.
Water met chloorsmaak in veel landen normaal
Wereldwijd is het het op veel plekken de normaalste zaak van de wereld: het kraanwater smaakt naar chloor. “Op veel plekken in Zuid-Europa proef je het bijvoorbeeld meteen”, zegt Merijn Schriks, toxicoloog bij drinkwaterbedrijf Vitens. “In Nederland komt dat niet voor.”
Nederland uniek: geen chloor in drinkwater
Nederland is namelijk echt een uitzondering in de wereld. Waar in andere landen nog regelmatig een flinke dosis chloor (chloorbleekloog om precies te zijn) aan het gezuiverde water wordt toegevoegd om ziekmakende bacteriën en virussen te doden, is dat in Nederland niet nodig.
Niet nodig door betere leidingen
“Dit komt omdat het distributienetwerk van waterleidingen in Nederland beter onderhouden is dan in veel andere landen”, vertelt Ans Versteegh van het RIVM, die veel onderzoek doet naar de drinkwaterkwaliteit in Nederland. De leidingen vertonen amper lekkages, waardoor schadelijke stoffen en ziekteverwekkende bacteriën en virussen niet de kans krijgen om via die lekkages in het gezuiverde drinkwater te komen. En omdat alle bacteriën en virussen waar nodig al bij de waterzuivering onschadelijk worden gemaakt met bijvoorbeeld UV-licht of ozon, is het niet nodig om een desinfecterend middel als chloor toe te voegen.
“Door ons goede leidingnetwerk is geen desinfecterend middel als chloor nodig”
Alleen minieme hoeveelheid chloordioxide bij PWN en Evides
Zit er dan helemaal geen chloor in kraanwater? “Alleen drinkwaterbedrijf PWN en Evides voegen uit voorzorg een minieme hoeveelheid chloordioxide toe aan het drinkwater”, vertelt Versteegh van het RIVM. Chloordioxide is minder schadelijk dan chloorbleekloog. Zo ontstaan hierbij niet de schadelijke trihalomethanen. “Bovendien is de hoeveelheid toegevoegde chloordioxide zo klein en vervalt het zo snel dat het niet meetbaar is als het water het distributienetwerk ingaat. Dat staat dus totaal niet in verhouding met de hoeveelheid chloor die je vaak in het buitenland tegenkomt.”
Veel chloor niet alleen vies, ook ongunstig voor kwaliteit
Die hogere concentratie aan chloor in kraanwater in het buitenland is vaak niet niet alleen ongunstig voor de smaak. Toxicoloog Schriks: “Als er chloorbleekloog wordt toegevoegd kan het allerlei reacties aangaan waardoor juist schadelijke stoffen in het water ontstaan. Zo ontstaan bijvoorbeeld trihalomethanen vrij. Dat komt de drinkwaterkwaliteit niet ten goede.”
Kraanwater in het buitenland?
In Nederland is het dus goed voor elkaar. Maar hoe weet je nu of het kraanwater veilig (en lekker) is om te drinken als je op vakantie bent in het buitenland? Dat is makkelijk te checken op de website waterinhetbuitenland.nl.
Reacties
1