GenX in water rioolwaterzuivering Noord-Brabant

5 januari 2022

In het water van rioolwaterzuiveringen in Eindhoven en Aarle-Rixtel is de chemische stof GenX aangetroffen. Welk bedrijf verantwoordelijk is voor het lozen van GenX in Noord-Brabant wordt op dit moment nog onderzocht.

In het water van de rioolwaterzuivering van Eindhoven werd 130 nanogram GenX per liter water aangetroffen en in Aarle-Rixtel was dat 22 nanogram per liter. Dat blijkt uit metingen van Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijf Evides en de waterschappen Aa en Maas en De Dommel. In het recent verschenen rapport van het RIVM staan de uitkomsten van de analyse van de aanwezigheid van FRD-903 in watermonsters van tien drinkwaterbedrijven die het RIVM samen met KWR Watercycle Research Institute heeft uitgevoerd.

Veilige richtwaarde

Een nanogram is een miljardste gram (0,000 000 001 gram). Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat zich inzet voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving, geeft als veilige richtwaarde 150 nanogram GenX per liter drinkwater. Bij de nu gevonden concentraties kan het kraanwater overal in Nederland veilig kan worden gedronken.

Wat is Genx?

GenX is eigenlijk geen stof, maar een technologie waarbij twee fluorhoudende stoffen (FRD-902 en FRD-903) worden gebruikt om coatings te maken. Bij dit proces wordt een extra fluorverbinding gevormd: E1. Een deel van deze stoffen wordt tijdens de productie via de fabrieksschoorsteen uitgestoten. Een ander deel wordt afgevoerd naar industrieel afvalwater, dat wordt voorgezuiverd en dan verder gaat naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Omdat het zo makkelijk oplosbaar is in water, is het niet eenvoudig om het te verwijderen. GenX komt echter niet wijdverbreid voor in het Nederlands drinkwater.

Meer weten over GenX? Ga naar Dossier GenX in drinkwater

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *