Subsidie regenton Heusden voor meer bewustzijn waterverbruik

20 augustus 2020

Regenwater verspillen? Zonde, vindt de gemeente Heusden (Noord-Brabant). Om bewuster met water om te gaan krijgen Heusdenaren bij de aanschaf van een regenton 25 euro subsidie. “Goed voorbeeld doet volgen.”

Het gebruik van een regenton is duurzaam, maar de Heusdense wethouder Kees van Bokhoven hoopt vooral mensen bewust te maken van hun watergebruik. “We wonen hier in Brabant, we hebben goed drinkwater en dat willen we graag zo houden.” Maar met de aanhoudende droogte komt het watergebruik in Nederland steeds meer onder druk te staan. “Tuinen besproeien met leidingwater is gewoon verspilling.”

Zelf een regenton uitzoeken

Heusdenaren mogen zelf een regenton uitzoeken, en krijgen een subsidie van 25 euro. De vorm, prijs en grootte maakt daarbij niet uit. Eerst wilde de gemeente zelf regentonnen aanschaffen om uit te delen, maar daar stapte ze toch vanaf. Bokhoven: “Dan hadden wij de kleur en maat moeten bepalen, nu hebben inwoners een vrije keuze. Dus het werd meer: zoek een leuke uit, laat de rekening zien en wij brengen het goud over.”

Twee vliegen in één klap

Met het opvangen van het regenwater slaat Bokhoven “twee vliegen in één klap”. “Je kunt de tuin of bloembakken besproeien met het water. Zo dring je het watergebruik terug en is beter voor de portemonnee. Maar het zorgt er ook voor dat het water niet in de riolering terechtkomt, waardoor ook het onnodig zuiveren van schoon water afneemt.”

‘Mensen hebben het over de actie en gaan met elkaar in gesprek’

Het liep storm

Vooral vlak na de start van de regentonnenactie liep het storm, volgens Bokhoven. Het gaat om enkele honderden aanvragen. Er is subsidie beschikbaar gesteld om 320 regentonnen te vergoeden, maar dat budget wil Bokhoven, als het nodig, is verlengen. “Goed voorbeeld doet volgen. Mensen hebben het over de actie en gaan met elkaar in gesprek, zo stimuleer je ook weer meer bewustzijn. Wij hebben in Nederland wat water betreft een luxepositie. Het is van goede kwaliteit en goedkoop. Maar zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat het zo goed blijft.”

Regenwater afvangen

Het plaatsen van een regenton is – net als het verwijderen van tegels uit de tuin – een relatief eenvoudige manier waarop burgers kunnen bijdragen aan duurzaam omgaan met water. Uit onderzoek van Vewin (2016) naar watergebruik thuis in Nederland blijkt dat zo’n 16% van de respondenten water uit de regenton gebruikt voor de tuin. Net als Heusden geven ook diverse andere gemeenten subsidie bij de aanschaf van een regenton.

Daarnaast zijn er steeds meer gemeenten die het afkoppelen van regenwater verplicht stellen. Dit betekent dat het regenwater niet meer het riool ingaat, maar wordt opgevangen in de tuin of een regenton. Het afkoppelen van regenwater voorkomt ook overbelasting van het riool bij extreme regenval, wat door klimaatverandering mogelijk vaker zal voorkomen.  Ook in Heusden geldt deze verplichting, maar alleen in straten waar de gemeente Heusden zelf al heeft gezorgd voor twee aparte systemen: eentje voor riolering en eentje voor regenwater. Wie vrijwillig zijn regenpijp van het riool afkoppelt zorgt krijgt daar in Heusden, net als in diverse andere gemeenten, ook subsidie voor.

 

 

 

 

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *